Vertrokke smorgens ten ses uure

Een reis van Adriana de la Court naar Limburg, Duitsland, Gelderland, Overijssel en Noord-Holland

1733

 

 

Editeur

 

 

 

 

M.L. Hansen

 

Adriana (1696-1748) was een dochter van Allard de la Court, een rijke lakenfabrikeur en –koop-man, en van Catharina Backer. Zij was een rijke en zelfstandige vrouw en ten tijde van de reis nog ongehuwd.

In haar verslag beschrijft Adriana de la Court haar reis naar Zuid-Limburg en Duitsland. Door Gelderland en Overijssel keerde zij via Noord-Holland naar Leiden terug. Zij maakte de reis in het gezelschap van de afgevaardigden van de Raad van State die een inspectiereis maakten langs de zuidelijke grenzen van de Republiek. Het gezelschap werd met veel vertoon ontvangen, Adriana genoot en had belangstelling voor de meest uiteenlopende zaken.

Het gezelschap maakte vele toertjes, bezocht huizen, tuinen, kerken en kloosters maar ook fabrieken en een mijn. In de omgeving van Spa en Aken stonden vanzelfsprekend bezoeken aan de minerale bronnen op het programma. Adriana de la Court beschrijft de gebruiken als er een bruid of een kraamvrouw in huis woonde of als er een dode in huis lag, en zij maakt melding van de versieringen met groen en bloemen bij feesten en processies.

Nadat ‘de gansche reys met schoon weer volmaakt plaisirig zonder het minste rampje’ was verlopen, schreef Adiana dit levendige verslag.

 

 

 

 

Inhoud: een woord vooraf, verslag, annotaties, index.

17 pagina’s.

PDF-bestand

Prijs € 3,00

 

Bestellen

 

 

 

 

Het begin van het manuscript

 

 

 

J.C. Streng Woesterweg 5   8162RW   Epe – T 0578 614388 – M jcstreng@planet.nl  - W strenghansenpublicaties.nl