Journael van Vendrig Roelans

Het verslag van een tocht door Schotland en Engeland van een Staats regiment, 1719-1720

Transcriptie, Epe 2012

 

 

 

 

In het voorjaar van 1719 hees een konvooi met een regiment van het Staatse leger aan boord de zeilen om de oversteek naar Engeland te maken. Ze gingen hulp bieden aan de Engelse koning George I die problemen had met opstandelingen in Schotland. In de haven van Willemstad legden de manschappen voor de Engelse kolonel Husch de eed van trouw aan de Engelse koning af en marcheerden aan boord van drie schepen.

            Het regiment bestond uit acht compagnieën onder leiding van de kapiteins Wittersheim, Van Bronkhorst, De Jongh, Van Buddenbroek, Resant en Challion, en van majoor Le Croyé en brigadier Van Welderen. Vaandrig Roelans maakte deel uit van de compagnie van Gaspard Reinhard van Buddenbroek. Het geheel stond onder commando van generaal-majoor Gent Keppel.

Met Engeland in zicht raakte het konvooi door een storm uiteen. Het schip met vaandrig Roelans aan boord kwam in Engeland aan zonder te weten wat het lot van de andere schepen was. Vaandrig Roelans kreeg opdracht met een sergeant en twintig manschappen naar Aberdeen te gaan om geld te brengen voor vier compagnieën die zich in het noorden van Schotland bevonden waarna hij met dagmarsen van tussen de acht en zestien mijlen naar het zuiden marcheerde, naar de kust bij Harwich.

            Vaandrig Roelans bezichtigde onderweg kastelen en fortificaties, vierde de verjaardag van de koning en liet zich fêteren door de plaatselijke commandanten. De officieren van het Staatse leger stelden wel als voorwaarde naar hun stand behandeld te worden. Het bericht dat zij aan dezelfde tafel zouden zitten als de knechten van de Graaf van Athol deed hen besluiten van het hele feest af te zien.

            De terugreis verliep heel wat voorspoediger dan de heenreis. In Willemstad werden de manschappen ontscheept en vaandrig Roelans stapte over op een kleinere boot om daarmee naar Arnhem te varen. Na een korte nachtrust marcheerde de compagnie van Van Buddenbroek naar Nijmegen en waar het einde van de tocht was.

 

 

 

Inhoud: woord vooraf, kaart, verslag, annotaties.

13 pagina’s.

PDF-bestand

Prijs € 3,00

 

Bestellen

 

 

 

 

Titelpagina van het manuscript

 

 

 

 

 

 

 

J.C. Streng Woesterweg 5   8162RW   Epe – T 0578 614388 – M jcstreng@planet.nl  - W strenghansenpublicaties.nl