.

Bankroet

De ondergang van Johan Willem Simon

baron van Haersolte, 1810

Overijsselse Handschriften 9, Epe 2001

 

 

 

 

 

 

  

In 1795, midden in het feestgedruis ter ere van de komst van de Fransen, werd Johan Willem Simon van Haersolte verliefd en binnen vier maanden was hij getrouwd. De carrière van Jan tijdens de Bataafse republiek had eenzelfde veelbelovende start als zijn huwelijk maar beiden liepen op een diepe teleurstelling uit.

Al snel werd duidelijk dat Jan van Haersolte en Annette Bangeman niet bij elkaar pasten. Jan hield van huiselijkheid en rust met vrouw en kinderen, terwijl Annette van vrolijkheid en uithuizigheid hield. Al dat uitgaan vond Jan een bron van ondeugden en bovendien was hij een jaloers man. Zijn jaloezie irriteerde haar. Daarbij gaven ze veel te veel geld uit en gokte Jan verkeerd op de beurs. Zijn kapitaal slonk weg en zijn schulden liepen zo hoog op dat hij het land verliet, op de vlucht voor zijn schuldeisers die hem dreigden met het gevang. Zijn familie hielp in eerste instantie maar toen duidelijk werd dat het een hopeloze zaak was trokken ze hun handen van Jan af.

De zorgen maakten hem humeurig en Annette liet haar ‘woeste driften’ de vrije loop. Ze hadden knetterende ruzies.

Na enige tijd werd het gezin dat toen vijf kinderen telde, herenigd. Ze woonden achtereenvolgens in Hamburg, in Den Bosch, en in Maastricht. Inmiddels was hun zesde kind geboren en ging het financieel een beetje beter, al was er van het afbetalen van de schulden geen sprake.

In de vaak zeer persoonlijke brieven wordt het drama door Jan van Haersolte en door zijn vrouw, familie en vrienden onthuld.

 

 

Detail van een originele brief van Jan van Haersolte

 

Inhoud: 157 brieven, overzicht van schulden,

staat van dienst, correspondentieoverzicht, index.

206 pagina’s.

Prijs € 17,50

 

Bestellen

 

 

 

J.C. Streng Woesterweg 5  8162RW  Epe - T 0578 614388 - M jcstreng@planet.nl -  W strenghansenpublicaties.nl