.

Verloren huiselijk geluk

Gedichten en overpeinzingen, 1795 – 1817

Overijsselse Handschriften 8, Epe 2000

 

 

 

 

 

 

  

Toen Johan Willem Simon van Haersolte (1764-1817) de dood voelde naderen, keek hij terug op een veelbewogen leven. De verwachtingen die door de astroloog Titzing waren gewekt, kwamen slechts gedeeltelijk uit. Jans verlangen naar de zee was na een dramatisch verlopen schipbreuk gestild. Zijn enthousiasme voor de patriotse beweging had niet veel meer opgeleverd dan een vlucht naar Frankrijk en een onaangename dienstperiode.

Vanaf 1795 ging het beter, zowel met zijn carrière als met de liefde. Hij werd verliefd op Annette Bangeman en hij trouwde met haar.

In de Bataafse Republiek bekleedde hij vele mooie functies maar met zijn financiële zaken ging het minder florissant. Verkeerd uitgevallen beleggingen en een geldverslindend levenspatroon liepen uit op een vlucht voor de schuldeisers. Zijn huwelijksgeluk was na vele ruzies voorbij. De laatste periode van zijn leven bracht hij in Maastricht door. Hij ordende zijn zorgvuldig bewaarde papieren en beschreef - deels in dichtvorm, deels in proza - het verlies van zijn maatschappelijk aanzien, zijn verloren huiselijk geluk en zijn falen als echtgenoot en vader. Hij betreurde het bitter.

 

 

 

Inhoud: gedichten en overpeinzingen, annotaties, horoscoop, index. 38 pagina’s.

Prijs € 7,50

 

Bestellen

 

 

 

 

Detail uit het originele handschrift

 

 

 

J.C. Streng Woesterweg 5  8162RW  Epe - T 0578 614388 - M jcstreng@planet.nl -  W strenghansenpublicaties.nl